Ali bin Abi Thalib dan Seorang Nasrani Tua

Suatu hari Sayyidina Ali Karramallaha Wajhah tergesa-gesa untuk menunaikan sholat subuh berjemaah bersama-sama Rasulullah. Di tengah perjalanan ke masjid, Sayyidina Ali bertemu dengan orang tua beragama Nasrani bertongkat sedang berjalan dengan sangat perlahan dan ditangannya memegang pelita untuk menerangi jalan yang gelap gulita.

Sayyidina Ali mengikuti saja langkah orang tua itu kerana beliau tidak sanggup memintas orang tua itu karena menghormatinya. Apabila tiba di masjid, Sayyidina Ali bergegas masuk ke masjid untuk menunaikan sholat subuh berjemaah bersama Rasulullah. Ketika Sayyidina Ali memasuki masjid di dapati Rasulullah sedang rukuk. Rukuk Rasulullah pada kali itu sungguh lama, tidak seperti biasa, seolah-olah menanti Sayyidina Ali turut serta sholat berjemaah.

Setelah selesai sholat subuh Sayyidina Ali bertanya kepada Rasulullah ” Ya Rasulullah, kenapakah engkau memanjangkan rukuk pada kali ini, belum pernah engkau lakukan sebelum ini”. Jawab Rasulullah ” Semasa aku sedang rukuk, dan ketika aku hendak iktidal, tiba-tiba datang Malaikat Jibril dan menekan belakangku. Setelah lama menekan barulah aku dapat iktidal”.

Mendengar jawaban Rasulullah, Sayyidina Ali menceritakan apa yang terjadi semasa perjalanannya ke masjid tadi. Rupa-rupanya Allah telah mengisyaratkan kepada Rasulullah supaya menanti Sayyidina Ali supaya dapat ikut serta sholat subuh berjemaah. Allah menghargai sikap Sayyidina Ali dengan memberi kesempatan Sayyidina Ali agar dapat sholat subuh berjemaah bersama-sama Rasulullah kerena sikap Sayyidina Ali merendah diri dan menghormati orang tua Nasrani itu.

Sumber:
Kumpulan Kisah-kisah Teladan

5 Komentar

 1. oscar said,

  Mei 20, 2010 pada 2:42 am

  cerita dari mana ini ya? kok cerita ini tidak ada di buku biografi nabi ibnu hisham padahal semua cerita tentang nabi sumbernya dari buku ini. ini pasti cerita dari orang-orang sufi. kan ada juga cerita sufi tentang pelacur yang masuk sorga dan ulama yang masuk neraka.

 2. eska said,

  November 2, 2010 pada 11:42 am

  @oscar……. di dunia ini tidak ada buku atau kitab selain Al Qur’an….

 3. eska said,

  November 2, 2010 pada 11:43 am

  maaf, maksudku buku dan kitab yang sempurna…:)

 4. sangkebenaran said,

  April 20, 2011 pada 3:28 pm

  Di Quran juga tidak ada cerita itu. Di Quran yg ada tentang bidadari yg siap digagahi orang Islam 🙂

 5. P.H said,

  Desember 17, 2012 pada 2:53 pm

  masih ngantuk maklum sholat subuh, jadi sambil nunggu kawannya bungkuk-bungkuklah


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: